Skogsbrand

Nu är det det torrperiod här så det är väldigt torrt överrallt och solen är stark så det är lätt att det tar eld.
Många eldar dock just nu på sina chambas för att förbereda inför regnperioden.
Förra veckan fick vi vara med att släcka två skogsbränder.
Den första va bara över chamban ganska nära barnhemmet, vid mama evas hus och vi fick elden under kontoll ganska fort, detta var en tisdag. 
Söndagen därpå så åkte jag, Fidde, Jessica, Sandra och Elin till barnhemmet runt 12 tiden och såg på vägen dit stora rökmoln och lågor på samma ställe som sist. Denna gången hade dock redan mama evas hus brunnit ner innan vi ens hunnit springa dit och hjälpa till.
Många i byn va där, inklusive alla vuxna som jobbar på barnhemmet. Elden hade då spridit sig mer in mot byn och ner mot skogen nedanför barnhemmet.
Vi försökte släcka i flera timmar men det blåste för mycket den dagen så elden fyrde bara igång igen direkt efter vi släckt den och fortsatte sprida sig på större ytor.
Till slut fanns det inget mer att göra. Vi lyckades släcka den som var nära barnhemmet/byn men resten fick vi bara låta vara. Vinden blåste bort från barnhemmet ner mot ödemarken nedanför så det var ingen fara för barnen och människorna i byn, dock var det stora skogar som brann upp.
Det var varmt och väldigt tjock rök och hårt arbete så Jessica svimmade, förmodligen av all rök och uttorkning. Vi fick bära henne tillbaka till barnhemmet och efter hon fått i sig lite vatten och mat så mådde hon bra igen.
Dagen efter så hade det slutat brinna, ialla fall där men detta är ett stort problem här.
Här finns det nämligen inga brandbilar eller flygplan som kan komma och släppa ner vatten utan här får hela byn vara med och hjälpa till. Man släcker elden med stora grenar och kvistar som vi bryter av från närmsta träd och slår hårt mot elden och på så sätt kväver man den.
Så på en vecka har vi varit med och släckt två skogsbränder och det kommer förmodligen inte bli dom sista...
 
 

 
 

Kommentera här: